ATEX (RB-s Robbanásveszélyes) berendezések szerelése

atex-logoA gabona-, a papír-, a  faiparban és különböző vegyi anyagokat használó üzemekben, pl.: festék, műszál, szösz, alkoholos gőzök, gázok, ködök, a szálló por jelenléte  robbanásveszélyes lehet. Erre külön technológiát kell alkalmazni, ami meggátolja a porrobbanást. Robbanásbiztos berendezéseket kell kialakítani, robbanásbiztos villamos és gépészeti berendezéseket kell alkalmazni. Ezeket szigorú előírások szerint üzemeltetni, karbantartani.

Cégünk vállalja ezen technológia tervezését, szerelését, beüzemelését, karbantartását.

Kérdése van, vagy szeretne egy ingyenes szakmai szintű felmérést mérnöki támogatással?

Kérje ingyenes visszahívásunkat!

  Név (*)

  Telefonszám (*)

  Időpont, amikor hívhatjuk

  E-mail cím

  Üzenet


  Cégünk ATEX szolgáltatásairól részletesen


   

  Ismerve a robbanásbiztos berendezések és létesítmények tervezési elvárásait, helyszíni szerelési, beüzemelési, műszaki ellenőrzési követelményeit, lehetőségünk van felelős műszaki, vezetői feladatok ellátására robbanásbiztos területen (létesítés, üzembe helyezés, üzemeltetés, karbantartás, javítás, műszaki felülvizsgálat, dokumentálás).

  A tizenéves kivitelezői tapasztalatunkat főleg  poros környezetben szereztük, amely a ciklonok, szűrő silók, cellás adagolók, ciklofanok, ventilátorok, zsákos-, táskás-, papír-, és merevfalú porszűrő, nedves levegőmosó és szűrő berendezések szereléséből, üzembe helyezéséből és időszakos felülvizsgálatából áll.

  A berendezésekhez tartozó csőhálózatok építését tisztítását  és ellenőrzését is elvégezzük.

  Ezzel egy időben a  berendezésekhez kapcsolt különböző mechanikus egységek  javítását és karbantartását is vállaljuk. Valamint gabona-, élelmiszer-, papír- és faipari  tisztító  és feldolgozó gépek, anyagszállító rédlerek, felvonók, cellás adagolók, csigák, siló bolygócsigák, szállítószalagok, tároló silók javítását karbantartását üzembe helyezésüket is végezzük.

  A gázos, gőzős  területen a festékszórás, alkoholos gőzök, gázok, nyomdák,  és különböző veszélyes lakkok, hígítók, olajemulzió, valamint egészségre káros vegyi anyagok gázos és gőzős elszívásával foglalkozunk. Folyamatosan szerelünk amerikai, angol, francia, német, olasz, spanyol, és természetesen a magyar technológiákat.

  Az alkatrész gyártás  800 négyzetméteres műhelyünkben történik, ahol CNC gépek segítenek a gyors és pontos munkában. A tervezést 2 és 3D-ben is itt végezzük. Szükség esetén ATEX-es minősítésű berendezéseket is tervezünk és gyártunk.


  Ismertető az ATEX technológiáról


   

  Hazánkban is bevezetésre került az Európai Parlament 94/9/EC Direktívája (amit a szakmában – kissé egyszerűsítve – “ATEX”-nek neveznek), amely a robbanásveszélyes környezetben üzemelő eszközökkel kapcsolatos új szabályozás.

  A direktíva értelmében csak olyan, robbanásveszélyes környezetben üzemeltetni szándékozott készülék és védelmi rendszer kerülhet EU – illetve magyar – forgalomba, mely a gyártásból kikerülés, illetve az import pillanatában megfelel az ATEX-előírásoknak.

  Az ATEX robbanásveszélyes környezetben használt villamos és nem villamos berendezésekkel foglalkozó európai rendelet, mely előírja az üzem területének zónákra osztását, a robbanásveszély jelenlététől és mértékétől függően. A kockázatértékelés és zónabesorolás az üzem feladata. Az adott zónába kizárólag olyan villamos és nem villamos berendezések kerülhetnek beszerelésre, melyek rendelkeznek megfelelőségi igazolással és megjelöléssel.

  A zónabesorolásban a „D” és a „G” betűk jelentése: D (Dust) por, G (Gas) gáz.

  A zónabesorolásban a I. II. jelölés jelentése: I. földfelszín alatt (pl.bánya), II. külszín

  • 0-s zóna (1G) Olyan térség, amelyben gáz, gőz vagy köd formában lévő éghető anyagok levegővel alkotott keverékeként robbanásveszélyes közeg folyamatosan, vagy hosszú ideig, gyakran jelen van.
  • 1-es zóna (2G) Olyan térség, amelyben gáz, gőz vagy köd formában lévő éghető anyagok levegővel alkotott keverékeként robbanásveszélyes közeg előfordulásanormál üzem esetén alkalmanként előfordul.
  • 2-es zóna (3G) Olyan térség, amelyben gáz, gőz vagy köd formában lévő éghető anyagok levegővel alkotott keverékeként robbanásveszélyes közeg normál üzembennem jellemző, de nem kizárható, hogy (pl. üzemzavar) esetén rövid ideigjelen legyen.
  • 20-as zóna (20-1D) Olyan térség, amelyben lebegő por levegővel alkotott robbanásveszélyes keveréke folyamatosan, vagy hosszú ideig, gyakran jelen van.
  • 21-es zóna (21-2D) Olyan térség, amelyben lebegő por levegővel alkotott robbanásveszélyes keverék előfordulása normál üzem esetén alkalmanként előfordul.
  • 22-es zóna (22-3D) Olyan térség, amelyben lebegő por levegővel alkotott robbanásveszélyes keveréke normál üzemben nem jellemző, de nem kizárható, hogy (pl. üzemzavar) esetén rövid ideig jelen legyen.

  Példa:ATEX példa

  A keverőgép betöltésekor a zsákok bontásakor normál üzemben jelen lehet a robbanásveszélyes porkeverék, ezért annak környezete 22-es zóna.

  A keverőgépben és a porleválasztó poros oldalán, a robbanóképes lebegő porkeverék szinte állandóan jelen van, ezért ez 20-as zóna

  A porleválasztó tiszta oldalán, beleértve a kifújó csővezetékeket, normál üzemben nincsen por, de üzemzavar (pl.szűrő átszakadás) esetén nem kizárható, ezért ez 22-es zóna.