Labortisztító gépek

A labortisztító gépeket azoknak ajánljuk, akik nagy mennyiségű áru átvételével vagy termesztésével foglalkoznak, és fontos nekik a korrekt elszámolás, és a jól beállított nagyüzemű tisztítógépük. Azok számára, akik kis területű parcellán dolgoznak, és a saját maguk által előállított fűszer, gabona vagy aprómagvak tisztításával foglalkoznak, laborgépeink bérelhetők, lízingelhetők, illetve bérmunkában vállaljuk a gabonaipari tisztítást.

A magtisztítás gépei

Az előző részben a tárolási folyamat kényes pontjait tekintettük át. Most az elő- és utótisztítás gépeit vesszük sorra. Ezek nélkül nincs piacképes termény.

A magtisztítási feladatot rendszerint több lépcsőben végzik. Az előtisztítás feladata a kombájntól beszállított termény szárítás előtti megtisztítása a durva szennyeződésektől (szár, levél és csutkamaradványok, por, törtszem). Ez a lépés energiatakarékossági és tűzvédelmi szempontból is előnyös. Ha az előtisztítás során leválasztott szennyezők bekerülnének a szárítóba, ott dugulásokat okoznának, melynek eredményeként helyi túlmelegedés következne be, és az egyébként is alacsonyabb gyulladáspontú szennyezők fokozott tűzveszéllyel járnának. Az előtisztító gép teljesítménye igazodik a technológiában előtte levő anyagmozgató berendezéshez.

Utótisztítással részben a biztonságosabb tárolásra készítjük elő a terményt, másrészt a maradék, minőséget csökkentő anyagok (törtszem, léha, por, héj) kiválasztásával értékesebbé, piacképesebbé tesszük.

Az elő- és utótisztítás fizikálisan is kettéválik, a két különböző feladatot két berendezés végzi el, ezek általában különböző típusúak. Természetesen azonos típusú, univerzális gépek is használhatóak elő- és utótisztítóként, ekkor a különbség a beállításokban van.

Előtisztítók

Ezek többnyire sík-, dob- vagy hengerrostás magtisztítók, illetve nagy teljesítményű légáramos berendezések, hogy a nedves, nehezen kezelhető növényi maradványok a működésüket kevésbé gátolják. Nagy nedvességtartalmú termény szárításakor gyakori ellenőrzésük és tisztításuk elengedhetetlen. Tervezésükkor kapacitásukat ajánlatos túlméretezni, hogy ne kényszerüljünk túlterheléses üzemeltetésre.

Légáramos előtisztítók

Jellemzőjük, hogy a tisztítatlan terményből nagy sebességű légárammal különválasztják az eltérő lebegési sebességű anyagokat. A légáram sebessége állítható, az elválasztás minősége szemmel is ellenőrizhető, így pontosan az adott terményhez igazítható. Egyes típusok közvetlenül a felvonó-kifolyás és a terményszárító közé is beépíthetőek. Intenzív légárammal dolgoznak, helyigényük kicsi, egyszerűen működtethetőek és hosszú élettartamúak. Önálló tisztítóként is alkalmazhatók. Az elszívott szennyezők leválasztása ciklonban történik.

Keringtetett levegős légáramos tisztítók

Ezek jellemzője, hogy a fő légáram jelentős része tisztítás után visszakerül a légcsatornába, ezzel csökkenthető a villamosenergia-felhasználás és a szennyezőanyag-kibocsátás. Alkalmazhatók önálló gépként előtisztításra, illetve rostás magtisztítókkal való összeépítésre is.

Kiemelkedő tisztítási teljesítmény, egyszerű kezelhetőség jellemzi őket. Egyes típusoknál úgynevezett kettős centrifugálrés-leválasztó rendszert alkalmaznak, mellyel javul a leválasztás. Jellemzője, hogy a leválasztott frakciók külön csatornákon távoznak.

Dobrosták

Ezek a berendezések a durva hulladékok, így a szalma, papír, kukoricacsutka és -szár, illetve más nagyobb méretű idegen test kiválasztására alkalmasak. Ezzel az előtisztítással megkönnyíthetjük az ezt követő szállító- és tisztítógépek munkáját, valamint megóvhatjuk őket az idegen testek által okozott károsodástól. A tisztító teljesítménye elsősorban a tisztítandó terménytől (termény fajtája, nedvességtartalma, hulladéktartalma stb.), valamint a dobperforáció méretétől is függ.

Vibrációs előtisztítók

Elsődlegesen siló-, malom- és tisztítótelepek előtisztításhoz, valamint élesztő- és takarmánykeverő telepeken alkalmazhatók. A vibrációs tisztító egyszerű és robosztus szerkezetű. Egy rostaszekrénnyel, többsoros rostaszinttel, igény szerint elő- és utószelelővel is szerelhető. A rostahajó mozgatását a két oldalára szerelt vibromotorok biztosítják, ennek megfelelően egyszerű és megbízható a konstrukció. A rostahajó alátámasztásáról speciális gumirugók gondoskodnak, és biztosítják a hosszú élettartamot.

Hengerrosták

Kevésbé elterjedtek. Kisebb rostafelület-kihasználás, és nehezebb hengerrosta-csere jellemzi őket, amit gyakori terményváltás esetén figyelembe kell venni.

Utótisztítók

Utótisztításra a jobb munkaminőség miatt az univerzális síkrostás tisztítógépek az előnyösebbek. Működésüket tekintve megkülönböztetünk lengő vagy köröző mozgású gépeket. A berendezések utószél vagy kombinált elő- és utószél tisztítórendszerrel és összetett rostaszerkezettel vannak ellátva. Feladatuk a száraz, illetve szárított terményből betárolás előtt a különféle idegen anyagok eltávolítása, amelyek az áru tárolhatóságát veszélyeztetik, minőségét rontják (léha szennyeződés, törtszem, por stb.).

A gyártók a tisztítóberendezések teljesítményét a nedvességtartalom függvényében és terményfajtánként adják meg. A leggyakrabban megadott teljesítmény 14–18% nedvességtartalmú gabona tisztítására vonatkozik. Az univerzális tisztítóberendezésekkel szemben támasztott követelmény, hogy a gépeknek alkalmasnak kell lenniük a nagy nedvességtartalmú (25–30%) kukorica előtisztítására is.

Köröző mozgású síkrostás tisztító

A modern gépek ma már kizárólag köröző mozgású, összetett rostarendszerű tisztítógépek. Alkalmasak a mezőgazdasági szemestermények széles skálájának elő- és utótisztítására. A rostalemezek – a tisztítandó terménynek megfelelően – szerszám nélkül, könnyen cserélhetőek. A rostalemezek tisztítását gumigolyók végzik.

A gépek elő- és utószél tisztítórendszerrel is szerelhetőek. Egyes típusok jellemzője, hogy a rögrostáról átkerülő termény nem áteséssel jut a törtszemrostára, hanem visszavezetéssel kerül a dupla felületű törtszem-rostasor elejére. Ezzel és a köröző mozgással biztosítható a rosták teljes kihasználása, és a kiváló minőségű, piacképes termék előállítása.

A köröző mozgást a gép belsejébe épített excentrikusan elhelyezett forgó tömeg biztosítja, a géptest pedig műanyag rudakon keresztül van felfüggesztve. A gépváz és géptest nagyszilárdságú szerkezeti acélból készül, az alkatrészek felületvédelme porszórással biztosított.

Köröző mozgású, rög- és törtszemrostát is tartalmazó, univerzális tisztítógépet kisebb rostafelülettel is gyártanak. Ezek jellemzően legfeljebb 25 t/óra teljesítményű árutisztítási feladatokra alkalmas, megbízható, bevált konstrukciók, de szárítási technológiákba beépítve előtisztító gépként is üzemeltethetők 40 t/óra kapacitásig.

Ezekre a kisebb típusokra is jellemzőek a könnyű és gyors cserélhetőségű rosták, valamint a gumigolyós rostatisztítás. A szétválasztott frakciók külön csatornákon keresztül távoznak.
A géphez csatlakoztathatóak elő- és utólevegős egységek.

Alternáló mozgású síkrostás magtisztítók

A mozgás szempontjából a körkörös mozgást végző gépek rostafelület-kihasználása mintegy 20 százalékkal jobb az alternáló mozgást végző gépekénél. Jellemzően a régebbi típusok voltak ilyen mozgásúak, de még a mai napig megtalálhatóak néhány gyártó termékpalettáján. Kisebb laborgépek, kisgazdasági rosták készülnek ezzel az egysíkú mozgást végző mozgatórendszerrel.